Diyabet alt ekstremite ampütasyon sebeplerinin büyük çoğunluğunu oluşturur. Özellikle tip 2 diyabet hastaları, diyabete bağlı ampütasyonlarda başı çeker. Teknolojinin gelişimi, diyabetik ampütelerin farklı aktivitelere katılımını sağlayan geniş ürün seçenekleri sunar. Gelişimler olumlu yönde hızla ilerlerken bunu insana uyarlamak ancak hasta merkezli rehabilitasyon ekibi ile mümkündür.
Diyabetli ampütelerde yara iyileşmesinin yavaş olması, his kaybı ve fiziksel aktivite eksikliğine bağlı erken yorgunluğun gelişmesi süreci yavaşlatan dikkat edilmesi gereken faktörlerdir.
Hasta tek taraflı ampüte ise sağlam tarafın ayak bakımına dikkat etmelidir. Sağlam ayağın en iyi şekilde korunması son derece önemlidir; bunun için diyabetik ayakkabı, diyabetik çorap ve kişiye özel tabanlık çözümlerimizle de yanınızdayız.
Fizyoterapist eşliğinde yapılan yürüme eğitimi; hasta bilgilendirme, protezi giyme çıkarma, soket ve güdük hijyeni, yürümeye özel kuvvetlendirme egzersizleri, fonksiyonel yürüme ve aktivite eğitimlerini içerir. Egzersiz öncesi ve sonrası kan şekeri seviyesi, yorgunluk ve yara durumu, ağrı duyusu kaybı egzersiz yoğunluğunu ve mola sıklığını belirlemede önemli etkenlerdir.