Günümüzde skolyoz için geliştirilmiş çok sayıda korse vardır. Korse Tedavisinde bu korselerin bir çoğunun biyomekanik konsepte yeterince uygun dizayn edildiğini söylemek güçtür ve tedavideki etkinliği de yetersizdir.
Korse skolyozun şekline göre leğen kemiklerinden boyna kadar uzanabilir. Genellikle eğiklik açısının tepesindeki yastıkçıklarla karşı tarafa basınç uygulayarak düzeltme sağlanmaya çalışılır.
İyi bir korse uygulamasının yeterince efektif olduğu, eğriliğin ilerlemesini anlamlı düzeylerde durdurduğu ve cerrahi müdahale oranını belirgin derecede azalttığı kanıta dayalı olarak gösterilmelidir.
Korsenin skolyoz tedavisindeki başarısı, özellikle düzeltici etkisine ve korsenin gün içindeki giyilme süresine bağlıdır. Ergenlik döneminde skolyoz korseleri mutlaka günde 23 saate yakın giyilmelidir.
Skolyoz korseleri, Rigo tarafından sınıflandırılan ve skolyoz eğrilik paternlerini dikkate alacak şekilde 3 boyutlu bir düzeltme sağlamalıdır. Merkezlerimizde Skolyoz korse yapımı kişiye özeldir. Genel gelişmeler takip edilip. Kesitler alçı ölçü alınarak el yapımı ve uzmanlığı ile üretilmektedir.
Skolyoz Korse Çeşitleri
Skolyoz korse çeşitleri üretim tekniğine göre farklılıklar gösterir. En çok tercih edilen modelleri sayarsak; TLSO (Thoraco-Lumbo-Sacral Orthosis), CTLSO (Cervico-Thoraco-Lumbo-Sacral Orthosis), Milwaukee Korsesi, Charleston Bending Korsesi, SpineCor Sistemi gibi seçenekleri sayabiliriz. Proklinik olarak bizler talep doğrultusunda kullanımı en efektif korseyi danışanlarımız için öneriyoruz.
Skolyoz Korse Tedavisi ve Kullanımı
- Öncelikle şunu belirtelim, skolyoz tedavisi korse ile başarılı sonuç verir.
- Belirleyici faktörler; skolyozun seviyesi, yaş grubu ve hangi tür korsenin kullanılmasıdır.
- Düzenli kullanım protokolleri için hastanın aynı merkeze devamını öneriyoruz.
- Skolyoz korse tedavisi konusunda uzmanlık gerektiren bir alandır. Yani doğru korsenin belirlenmesi çok önemlidir.
- Doğru korseyi belirledikten sonra korse en az 23 saat kullanılmalıdır. Böylece skolyoz korsesi işe yarıyor mu soruna yanıt bulabiliriz.
- Korsenin belli aralıklarla büyüme çağındaki çocuklarda revize edilmesi, çocuğun veya gencin boyunun uzamasına bağlı boyun veya kilonun artmasına bağlı olarak değişikliklere gidilmesi ve kontrol edici pedlerin kullanılması gibi bir takım işlemler düzenli takip edilmeli ve uygulanmalıdır.
- 20 derece ve üzerindeki skolyozda (omurga eğriliği) büyük yaştaki çocuklarda olduğu gibi küçük yaş çocuklarda da korse tedavisine gerekebilir.
- 0-5 yaş arası çocuklarda korse uygulaması zor olması yanında genel anestezi altında yapılan düzeltme, gövdeye uygulanan alçılar uygulanmaktadır.
- 40 derece ve üzerindeki skolyozda büyük çocuklarda ise korse tedavisi uygulanmayabilir.
- Küçük yaş skolyoz korse tedavisi 60 dereceye kadar çıkabilmektedir. Omurgadaki eğriliğin ilerlemesini yavaşlatmaktır. Altmış derece üzerindeki eğriliklerde ise skolyoz ameliyatı yöntemi tercih edilmektedir.
- Bu tedavi, hastanın gerekli kurallara uyması ile büyüme çağında uygulandığı takdirde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.