Alt ekstremite protez rehabilitasyonu, normal fizyolojik yürüyüş paternlerine dayalı, enerji tasarruflu bir yürüyüşün sağlanmasını hedeflemelidir. rehabilitasyonu etkileyecek amputasyon seviyesi, önceki tıbbi durum ve sosyal çevre gibi konularda dikkatli olmalıdır. rehabilitasyon süresince protezle yürüyüşünün fizyolojik yürüyüşten daha fazla enerji gerektirdiğini hesaba katmalıdır. Fizyoterapist, belirli kasların kuvvetlendirilmesi ve germe egzersizleri ile eklem mobilitesinin korunmasını/ geliştirilmesini de içeren kişiye özel bir egzersiz programı oluşturmalıdır. Fizyoterapist, postüral kontrol, ağırlık aktarımı ve propriyoseptif duyunun kullanılması ile etkili bir protez kontrolünü hastaya öğretmeli ve yürüyüşteki sapmaları önlemeye ve düzeltmeye yönelik egzersiz eğitimi vermelidir.
Protez rehabilitasyonu, protezin alınmasını takiben başlanmalı hastanın ihtiyaçları doğrultusunda ve şartlar elverdiği ölçüde alabileceği kadar sık fizyoterapi almalıdır.
Yürüyüş eğitimi , alternatif stratejiler geliştirmeye neden olacak aksi bir sebep olmadıkça, paralel barda başlamalıdır. Yürüyüş eğitimi, destekleyici bir rehabilitasyon düzenlemelerinden ev ortamında yürümeye doğru ilerlemelidir. Yürüme yardımcıları, protez kullanıcılarının mümkün olduğunda protezlerine tam ağırlık verebilecek duruma gelene kadar kullanılmalıdır.
Fonksiyonel becerilerde, hastanın yapabildiği ölçüde, daha karmaşık becerilere doğru ilerlenmesi gerektiği düşünülmelidir. Rehabilitasyon fonksiyonel olmalı ve günlük yaşam aktiviteleri ile entegre edilmelidir. Fizyoterapist hastayı fonksiyonel beceriler konusunda eğitmelidir.
Söz konusu aktiviteler; bireysel olarak belirlenen amaçlara uygun olmalıdır ve hastanın güvenle gerçekleştirebileceği kendi fiziksel kapasitesi sınırları içerisinde olmasına dikkat edilmelidir.
Bu söz konusu aktiviteler:
- Engel üzerinden geçme
- Arabaya binme ve arabadan inme
- Rampa, kaldırım, yokuş, merdiven çıkma ve inme
- Kalabalık bir ortamda yürüme
- Yürürken aynı anda bir nesneyi taşıma
- Dış ortamda düzgün olmayan yüzeyler üzerinde yürüme
- Hız ve yönü değiştirerek yürüme
- Yerden nesneleri alma
- Kapıyı açma ve kapatma
- Toplu taşıma araçlarını kullanma
- Yürüyen merdiven kullanma
Protez kullanan birey, çeşitli hobiler edinmesi, spor, sosyal aktiviteler ve araba kullanmaları konusunda desteklenmelidir. Protez kullanan kişinin devam edebileceği bir işi varsa, işine dönme konusunda cesaretlendirilmelidir.