Skolyoz Nedir?
Skolyoz , genellikle ergenlik çağlarında kız çocuklarında daha sık ortaya çıkan, sırt ve/veya bel bölgelerinde omurganın yana doğru eğriliğidir. Skolyoz omurganın üç boyutlu 10 derece üzerindeki eğrilme deformitesidir.
Normal ve sağlıklı omurgada omurlar arkadan bakıldığında yukardan aşağıya yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa veya sola doğru yer değiştirir ve aynı zamanda kendi eksenleri etrafında döner. Omurgaya arkadan bakıldığında eğrilik düz durulduğunda bile fark edilebildiği gibi, bazen bu denli net değildir ve ancak öne eğilme durumunda veya hekim kontrolü ve röntgen filmlerinde anlaşılabilir. Skolyoz eğrilikleri majör ve minör eğrilik olarak tanımlanır. Eğriliğin en çok açılandığı, yani dik eksenden en çok dönen ve orta hattan en çok uzaklaşan vertebranın bulunduğu yere apeks denir. Skolyoz işte bu apeks vertebranın bulunduğu omurga seviyesine göre de isimlendirilir.
Apeks boyun bölgesinde ise servikal, bel bölgesinde ise lomber ve sırtta ise torakal veya bunların birlikte hali olarak tanımlanır
Skolyoz Neden Olur?
- Yapısal skolyoz
- İdiyopatik (nedeni belli olmayan)
- Nöromüsküler (sinir/kas kökenli)
- Doğumsal
- Travmatik
- Tümörler
- Yapısal olmayan skolyoz
- Postüral (duruş kaynaklı) skolyoz
- Bacak uzunluk farklılıklarına bağlı
- Kalça eklem kaynaklı
- Enflamatuar nedenler
Skolyoz yaş, cinsiyet ve eğriliğin derecesine göre ilerleyebilir. Özellikle yapısal skolyozda büyümenin en hızlı olduğu ergenliğe geçiş döneminde eğriliğin derecesi daha hızlı ilerler. Ergenlik sonrası dönemde kemiklerin büyüme çekirdekleri olan epifizlerin kapanması sırası ve sonrasında ise ilerleme durur. Eğrilik özellikle öne eğilmekle belirginleşir ve dönmenin fazla olduğu taraftaki vertebraların duruşu kaburgalardaki itilmeyle birlikte bu tarafta belirgin bir yükseklik oluşturur, buna (rib hump) paket denir.
SKOLYOZ BELİRTİLERİ
Skolyoz belirtileri, Skolyoz‘un ilk belirtilerinden biri daha önce giyilebilen giysilerin vücuda tam oturmaması sonucu eteğin veya giysinin çizgilerinin asimetrik oluşudur. En çok görülen diğer bulgusu sağ tarafta belirginleşen kürek kemiği çıkıntısıdır. Bir omuz diğerinden daha yüksek olabilir ve bir tarafa eğilme eğilimi mevcuttur. Omuz ve kalçaların simetrik durmaz, omurga yana doğru eğridir. Çocuklar kollarını aşağı sarkıtarak öne eğildiklerinde sırt ve kürek kemiği seviyesinde asimetri olması tipiktir. Skolyoz‘ da bel ve sırt ağrısı sık karşılaşılan bir bulgu değildir. Eğriliğe ağrının da eşlik ettiği durumlarda omurganın ve içinden geçen omuriliğin iltihabi hastalıkları ve tümörleri akla gelmelidir. Erişkinlik döneminde skolyoz belirtileri; Akciğer, kalp, bel ve sırt ağrıları ile ilgili fonksiyon bozuklukları ortaya çıkıyor.
Skolyoz Tedavi Yöntemleri
- Gözlem,
- Korse,
- Cerrahi,